Wij vinden het belangrijk om ouderen met dementie een beschermend en overzichtelijk thuis te geven. Dat betekent sfeervolle en kleine zorgvilla’s waar medewerkers, bewoners en familie elkaar goed kennen. We werken echt samen, als een warme, gemoedelijke familie.
We willen onze bewoners zo goed mogelijk leren kennen. We verdiepen ons in hun verleden, levensloop, in de leefgewoontes en we komen bij voorkeur eerst thuis kijken voordat iemand bij ons komt wonen. Ook maken we graag kennis met de familie. Elk appartement is gestoffeerd en met eigen meubilair in te richten en in overleg kunnen huisdieren zelfs meeverhuizen. Op die manier creëren we een echt thuis. Onze medewerkers koken of bakken zelfs samen met de bewoners. We bakken koekjes, maken een taart of bereiden samen een maaltijd voor. En dat voelt goed.
Samen het beste team
Als zorgprofessionals zijn wij eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van onze zorg. Maar we kunnen het niet alleen. Onze kleine teams werken daarom intensief samen met externe zorgverleners, vrienden, vrijwilligers, familie en – misschien wel het belangrijkste – de bewoners. We hebben veelvuldig persoonlijk contact en u bent altijd welkom. Ook is het in overleg met de locatiemanager mogelijk om wanneer dit nodig is te blijven overnachten. Daarnaast kunt u tevens mee-eten of meedoen aan activiteiten. Waar het ons om gaat is: de beste leefsituatie creëren voor uw naaste, of het nu gaat om langdurig verblijf, respijtzorg of een logeerverblijf. Dat doen we in zorgvilla’s door heel Nederland.
Ons familiegevoel
We runnen bij de zorgvilla’s van Stepping Stones samen een warm en liefdevol huishouden. We creëren een familiegevoel, mede door het bieden van veiligheid. Een veilige, warme omgeving waar iedereen zich thuis voelt. Niet alleen de bewoners, maar ook familie, vrienden, medewerkers en vrijwilligers. Ook buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen aan activiteiten of om een kopje koffie te komen drinken. In onze villa’s zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes, zoals woonkeukens, sfeervolle huiskamers en lichte serres. Daar doen de bewoners mee aan allerlei activiteiten. Dat is goed voor sociale contacten en het gevoel erbij te horen, maar ook voor stimulering en het behoud van vaardigheden.
Zorg op maat
Voor iedere bewoner is uiterlijk zes weken nadat de bewoner bij ons is komen wonen een persoonlijk zorgleefplan beschikbaar. Zaken als medicatie, dieet, primaire hulpvraag, een eerste contact persoon en handelen bij calamiteiten worden binnen de eerste 24 uur vastgelegd in een voorlopig zorgleefplan. Het zorgleefplan wordt opgesteld in samenspraak met de bewoner en diens naasten. Belangrijk is dat zij zich in het plan en de bijbehorende doelen herkennen. De wensen en behoeften van de bewoner, dat zijn onze uitgangspunten. We houden rekening met het normale dag- en nachtritme van de bewoner. Alleen bij lunch en diner is meestal iedereen aanwezig. Mensen die kiezen voor privacy, eten soms in het eigen appartement. Ook familieleden zijn in overleg met de locatiemanager van harte welkom om aan te schuiven. De zorg sluit aan bij de belevingswereld en het dagelijks leven van de bewoners. We letten daarbij vooral op wat er nog wél mogelijk is. Een positieve kijk op het leven.
Activiteiten
Een goede balans tussen activering, rust en positieve prikkels is belangrijk. Daarom organiseren we binnen- en buitenshuis verschillende activiteiten.
- Samen koken en/of bakken
- Muzikale momenten met herkenbare liedjes
- Bloemschikken, schilderen, geheugen spellen en handwerken
- Optredens en voorstellingen
- Bewegen en wandelen
- Culturele activiteiten zoals een museum- of theaterbezoek
- Uitstapjes naar een dierentuin, de markt en lokale activiteiten
- Verwenmomentjes zoals een manicure
- En kleine huiselijke momenten: samen koffie drinken, de krant lezen of een spelletje spelen
Kwaliteit kan altijd beter
Wij gaan voor de hoogste kwaliteit van welzijn en zorg. Daarom werken we onder andere volgens de richtlijnen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Daarvoor leggen we ook verantwoording af. Maar we gaan verder dan dat. We zijn namelijk HKZ-gecertificeerd, met een jaarlijkse toetsing door Dekra. En we werken vanuit de organisatie en de dagelijkse praktijk aan continue verbetering. Er is altijd aandacht voor ideeën en gesprekken en tijd om te leren van situaties, klachten en incidenten. Daar zijn we heel open over. U leest er bijvoorbeeld over in ons kwaliteitsverslag.