Corona raakt het leven van iedereen, maar beperkt met name het leven van kwetsbare ouderen, en geeft een hoge druk op de zorg. Maar er zijn ook mooie lichtpuntjes. De waarden solidariteit en samenwerking doen er echt weer toe. Dat merken medewerkers en bewoners van de zorgvilla’s van Stepping Stones nu iedere dag.
Wij-gevoel en saamhorigheid
Om verspreiding van het coronavirus binnen de locaties zoveel mogelijk te beperken, zijn er diverse maatregelen getroffen, waaronder de bezoekrestricties. Een ingrijpende maatregel, voor zowel bewoner als familie, waarbij je onrust zou verwachten. Dit blijkt toch anders te liggen. Arja van den Dikkenberg, locatiemanager Villa Blanda: “De coronacrisis brengt gelukkig ook mooie lichtpuntjes. Ineens is het een wij-samenleving, waarin we samen een probleem oplossen, elkaar willen helpen en troost geven. Er heerst een enorme rust. Bewoners ervaren deze tijd als een vakantie in eigen huis. En familie is ontzettend betrokken. Dagelijks krijgen we hartverwarmende woorden, lekkernijen, bloemen, virtuele knuffels en nog veel meer om ons een hart onder de riem te steken en te bedanken voor de zorg van hun naaste. Die waardering voelen we enorm. Andersom sturen we dagelijks een uitgebreid verslag van de dag, inclusief foto’s. Familie kijkt hier steeds enorm naar uit. Het is zelfs zo’n succes dat we hiermee verder willen gaan na de coronacrisis. Zo’n update kan ook bestaan uit een gedicht, zoals het gedicht dat één van mijn collega’s heeft gemaakt naar aanleiding van de landelijke oproep om op 31 maart om 21:00 uur een kaarsje te branden. Prachtige reacties krijgen we hierop, en zij krijgen vervolgens weer een virtuele knuffel van ons.”
Hartverwarmende initiatieven
Het wij-gevoel zie je ook terug in de hartverwarmende initiatieven die overal ontstaan, zoals kinderen die koekjes maken en aan buurtbewoners verkopen, en vervolgens met dat geld voor alle bewoners van een locatie een tulp kopen. Of de mooie kaarten en knutsels die we van kinderen toegestuurd krijgen naar aanleiding van onze actie ‘Klein gebaar, groot geluk!’. Muzikanten die buiten of via livestream optreden. Familie die met hun naaste beeldbellen. En bedrijven die belangeloos bloemen en planten komen brengen om het huis en de tuin op te fleuren, pannenkoeken leveren of voor gebak zorgen.
Saamhorigheid betekent weer iets
De saamhorigheid is ook te voelen op de werkvloer. Arja: “Het team is nog nooit zo hecht geweest. Hier kan geen teambuildingsdag tegenop. Door de kleinschaligheid van de locatie kenden we elkaar al goed, maar door deze crisis weet je pas echt wat je aan elkaar hebt. Ondanks dat er ontzettend hard wordt gewerkt is iedereen zó positief. Elke week houden we de ‘Eilandraad’. Dit gaat er gelukkig niet zo heftig aan toe als in Expeditie Robinson, maar tijdens de raad hebben we een open en eerlijk gesprek met elkaar. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Elke week ‘stemmen’ we een medewerker weg die echt even toe is aan wat extra vrije tijd om even op te kunnen laden. Dit gunt iedereen elkaar ook.”