Naar aanleiding van de basisopleiding Böhm (Psychobiografische Zorgmethodiek) heeft deelnemer Bart Donkers, welzijncoördinator, van Villa Maria in Tilburg een project gestalte gegeven dat heet: “Straatje van vroeger”. Het doel van het project was om iets te realiseren wat voor de bewoners de huiselijke beleving stimuleert en de herinnering prikkelt. Verschillende factoren liet Bart samenkomen door een stukje Villa in te richten als een soort van museum, waar bewoners (met elkaar, met naasten en/of medewerkers) doorheen kunnen wandelen. Door wat er te zien, lezen en te horen is komen verhalen naar boven. Door er naar toe te gaan en er (samen) doorheen te wandelen wordt beweging niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk gestimuleerd. Daarnaast schept het verbinding en kan het een zinvolle invulling geven aan een bezoekmoment van naasten. Het straatje is steeds opnieuw met wisselende thema’s in te richten. Daarbij wordt vanzelfsprekend gekeken wat voor de bewoners leuk en interessant is. Denk aan verschillende periodes door de jaren heen, landen en/of steden, kunst/cultuur, beroepen, hobby’s et cetera. Omdat er best wat bewoners in Villa Maria ook daadwerkelijk uit Tilburg komen is dit het eerste thema geworden.
Informatie en spullen verzamelen
Door met bewoners uit Tilburg in gesprek te gaan werden de herinneringen als snel gestimuleerd en opgehaald. Naast algemene herinneringen heeft Bart ook persoonlijke verhalen vastgelegd, die uiteindelijk samen met fotomateriaal in het straatje te lezen en te zien zijn. Familie, naasten en collega werden gevraagd of ze nog materiaal hadden wat gebruikt mocht worden. Bart nam contact op met de Heemkundekring van Tilburg en maakte kennis met Marion Helmer. Zij is een ware Tilburgkenner en kon Bart voorzien van veel boek- en fotomateriaal. Marion bracht Bart weer in contact met Lies Zijlmans, een echte Tilburgse die ook een boek heeft geschreven met haar persoonlijke en algemene (jeugd)herinneringen. Via verschillende wegen werden er materiaal op de kop getikt om het straatje in te kunnen richten.
Opening
In april werd het straatje officieel geopend door Lies Zijlmans. Het werd een feestelijk en speciaal moment waarbij Lies ook nog wat uit haar eigen boek “Als het kind in mij” heeft voorgelezen. Natuurlijk werd er geproost en kon er ook een echte Tilburgse Schrobbelèr gedronken worden. Marion Helmer bood de Villa nog een mooi Tilburgs liedboek aan en trakteerde bewoners op Tilburgse kruikenzeikerdrop.
Filmpje
In dit filmpje is te zien van wat Bart heeft gemaakt en gebruikt voor zijn eindpresentatie. Hierin is in het kort te is te volgens hoe het straatje tot stand is gekomen. Villa Maria zal nog lang plezier beleven aan het straatje. Er worden hier en daar onder de bewoners al nieuwe thema’s geopperd. Een mooie aanvulling in de villa voor het ophalen van herinneringen, wat het geheugen in beweging houdt.