In Arnhem-Noord ligt de voormalige Saksen Weimar kazerne. Dit prachtige gebouw is volledig gerenoveerd tot comfortabele zorgvilla met drie woongedeeltes. Er heerst een warme sfeer. In één van de woonkamers zitten bewoners gezellig aan tafel te kletsen. Hier ontmoeten we mevrouw de Vries. Samen lopen we naar haar appartement waar zij vertelt over haar leven en waarom ze het zo fijn wonen vindt in de zorgvilla.
Ze kennen me door en door
Het eerste wat opvalt is haar Amsterdamse tongval. “Ik ben opgegroeid in de Kattenburgerachterstraat.” Trots laat ze de grote foto zien die aan de muur hangt. Links zien we een jonge vrouw die uit het raam hangt. “Dat ben ik; ik hang daar net de was op. We hebben daar lang gewoond. Met mijn ouders, maar later ook met mijn man en onze vijf dochters. Dat was best passen en meten, maar we deden het allemaal samen. Zo kon ik ook werken.” De oorlog heeft veel indruk gemaakt. ”Ik heb luchtgevechten gezien en gaten in de muren van kogels. Maar tegenover ons appartement hadden we een speeltuin. Hier kon ik alles vergeten. Daar was ik écht kind.
Door de oorlog was er veel voedseltekort. We hebben het echt niet breed gehad. Waar ik nu zit is dan toch ultieme vrijheid? Hier wordt er zo fijn voor me gezorgd. Iedereen is lief. Ze kennen me door en door. Elke dag zijn er activiteiten. Ik doe altijd mee”, lacht ze. “Maar in mijn appartement kan ik ook ontzettend genieten van de rust. Even lekker tot mezelf komen tussen al mijn eigen spullen. Dan kijk en luister ik naar de vogels in de bomen.“
Persoonsgerichte zorg
Locatiemanager Jeroen Horsting vult aan: “Toen mevrouw hier kwam wonen moest ze erg wennen. Maar nu gaat het hartstikke goed. Dat komt onder andere door de psychobiografische zorg die we bieden. Hiermee gaan we op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoners, en leggen dit vast in levensloopboeken. De bewoner, familie, onze medewerkers; iedereen kan daarin schrijven. Ook komen we altijd eerst bij de mensen thuis. Daar bespreken we de gewoontes en rituelen. Zo ontstaat er een levensverhaal en een duidelijk beeld van de bewoner, waarop het zorgleefplan wordt gebaseerd. Mevrouw is opgegroeid met veel mensen in een klein appartement. In een grote stad. Daar was altijd reuring. Dat zoekt ze hier ook. Zo doet ze altijd mee met de activiteiten. Maar ze vindt het ook heerlijk om te helpen in het huishouden. Samen de tafel dekken, de was opvouwen. Allemaal taken die ze altijd heeft uitgevoerd. Thuis, maar ook vroeger in haar werk. Zinvolle activiteiten die de zelfredzaamheid stimuleren. Hierdoor houdt ze de regie over haar leven en is ze helemaal opgebloeid.”
Familie wordt ontzorgd
Naast de persoonlijke zorg die wordt geboden door een professioneel zorgteam, wordt familie ook nauw betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Zo kunnen zij in een digitaal dossier lezen wat hun naaste allemaal meemaakt.
Kom naar onze open dag!
Wilt u sfeer proeven bij Villa Saksen Weimar? Plan een rondleiding. Er is dan volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen.