Bij Villa Nuova Vorden, onderdeel van Korian Nederland, draait het om het bieden van persoonlijke zorg en het verhogen van het levensgeluk van onze bewoners. Achter deze zorg schuilt een groep toegewijde mantelzorgers, vaak familieleden, die een onmisbare rol spelen in het welzijn van hun dierbaren. Om inzicht te krijgen in hun ervaringen, hebben we twee naasten van bewoners van Villa Nuova geïnterviewd: Boukje en Annelies. In dit artikel delen zij hun unieke en persoonlijke verhalen als mantelzorgers.
Boukje: “Een last die van mijn schouders valt”
Boukje is de schoonzus van Jopie Kneepkens, een 82-jarige bewoonster van Villa Nuova met Parkinson dementie. Jopie woonde een groot deel van haar leven met haar man in België en verhuisde een tijd na het overlijden van haar man op haar eigen verzoek naar Zutphen, dichtbij Boukje. Het was een moeilijke tijd voor Boukje, die ook voor haar man Henk die zware zorgvraag had, moest zorgen. De zorg voor erbij Jopie bleek erg intensief.
Boukje beschrijft de enorme onvoorspelbaarheid en stress die gepaard ging met Jopie’s gezondheidstoestand: “De combinatie van Parkinson dementie en hallucinaties zorgde voor veel onrust. Ik werd ’s ochtends om zes uur gebeld omdat Jopie buiten stond en niet meer binnen kon.” Het werd duidelijk dat er meer structurele zorg nodig was, en Jopie stemde in met de verhuizing naar een zorginstelling.
Na een zoektocht langs verschillende instellingen, viel de keuze op Villa Nuova. “Tijdens de open dag voelde ik meteen dat dit de juiste plek was. Het welkom was warm, de communicatie duidelijk en de omgeving prachtig.” Jopie ging eerst een appartement huren maar nog niet direct in de villa wonen, zo kon ze eerst wennen. Ze werd betrokken bij de activiteiten in de villa waardoor de verhuizing naar de villa een maand late een natuurlijk verloop had. “Na een maand voelde ik me al 100 kilo lichter. De wetenschap dat ze 24 uur per dag in veilige, professionele handen was, gaf me enorm veel rust.”
Boukje prijst de professionele en liefdevolle aandacht die Jopie ontvangt bij Villa Nuova. “Het personeel kan goed omgaan met haar wisselende stemmingen en hallucinaties. Ze bewegen mee in haar waanbeelden, wat haar sneller kalmeert. Het is zo’n ontlasting om te weten dat ze in goede handen is.” De zorg bij Villa Nuova heeft Boukje weer meer tijd voor zichzelf gegeven en haar emotioneel stabieler gemaakt, waardoor ze weer met plezier op bezoek gaat bij Jopie. “Ik ben echt heel tevreden. Het heeft me ruimte gegeven om weer liefdevol met Jopie om te gaan.”
Annelies: “Samenwerken voor het beste resultaat”
Annelies is het nichtje van de 90-jarige Derrie van der Linden die altijd als een tweede moeder voor haar is geweest. Toen Derrie’s man Gerrit ernstig ziek werd, begon Annelies intensiever voor hen te zorgen. Ondanks Gerrit’s ziekte wilde Derrie niets weten van een zorginstelling. “Ze had veel weerstand en dacht dat we haar wilden wegstoppen in een gekkenhuis.”
Na het overlijden van Gerrit werd de situatie onhoudbaar, en Derrie verhuisde naar Villa Nuova. De overgang was moeilijk voor Annelies: “Mijn moedertje werd als het ware weggehaald, en ik had moeite met het loslaten van de controle.” De eerste weken waren zwaar, maar het professionele en betrokken personeel gaf haar vertrouwen. “Ze vroegen vaak hoe het met mij ging en ondersteunden me emotioneel. Dat hielp enorm.”
Annelies bezoekt Derrie nu twee keer per week en is vrijwilligster geworden bij Villa Nuova. “Ik kreeg zoveel liefde en vertrouwen van het personeel, dat ik dat graag terug wilde geven, ook aan de andere bewoners.” Ze helpt met koffie schenken en biedt een luisterend oor aan de bewoners. “Het geeft me zoveel voldoening om iets terug te doen.”
Derrie is inmiddels gewend aan haar nieuwe omgeving. “Ze heeft haar momenten, maar ze voelt zich hier thuis,” zegt Annelies. “Ze kan nog steeds boos worden, maar het personeel weet daar goed mee om te gaan. Ze woont er nu een jaar, en laatst zei ze zelfs: ‘Zo, ik ben weer thuis.’ Dat geeft mij zo’n fijn gevoel.”
Annelies benadrukt hoe belangrijk het is om door te zetten, zelfs als er weerstand is. “Je krijgt een stuk van je leven terug. De angst en zorg verdwijnen, en je kunt weer genieten van de tijd met je naaste. Samen met het personeel hier kun je de strijd winnen.”
Conclusie
De ervaringen van Boukje en Annelies tonen de onmisbare rol van mantelzorgers en hoe de zorg bij Villa Nuova helpt om de druk van hun schouders te halen. Dankzij de liefdevolle en professionele zorg kunnen mantelzorgers weer genieten van hun eigen leven en tegelijkertijd weten dat hun dierbaren in goede handen zijn. Villa Nuova biedt niet alleen een veilige haven voor ouderen, maar ook de broodnodige ondersteuning voor mantelzorgers.
Benieuwd of wonen in een zorgvilla iets voor u of uw naaste is? Kom naar het koffie inloopmoment!
Loop elke donderdagmiddag vrijblijvend binnen tussen 15:30 en 16:30 uur. Er is dan volop gelegenheid om zonder afspraak de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen.