Villa de Horsting in Laag-Soeren is een gemoedelijke, klassieke zorgvilla, die met recht knus genoemd mag worden. Niet alleen vanwege de sfeervolle woonkamer en de kleinschaligheid van veertien appartementen, maar ook door de historie die het monumentale pand ademt. Er is een grote tuin die rondom het pand loopt. In de zomer scharrelen hier kippen en de moestuin voorziet regelmatig van groenten. Dat is mooi, want elke dag wordt vers gekookt. De landelijke ligging van de zorgvilla biedt een geweldig weids uitzicht. In één van de appartementen ontmoeten we bewoonster Blankenspoor, en teamleidster Bea. Zij vertellen ons over het leven in de zorgvilla.
Ze kennen me door en door
Mevrouw Blankenspoor woont sinds kerst vorig jaar in Villa de Horsting. En dat bevalt. “Alles vind ik hier fijn. De gezelligheid bijvoorbeeld met de andere bewoners, maar ook de bijzondere band met de zorgmedewerkers. Ze kennen me écht. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen en te beslissen, en dat kan hier. Ik zoek mijn eigen kleding uit, ga lekker wandelen in de tuin wanneer ik zin heb en ik was mezelf in de ochtend. Het gaat dan wel niet zo snel, maar ik kan het nog zelf.” Bea vult aan: “Dit is precies het doel van onze zorgmethode. We bieden psychobiografische zorg waarmee we de bewoners zoveel mogelijk proberen te activeren. Want wanneer taken uit handen worden genomen die je zelf kunt uitvoeren, word je afhankelijk en uiteindelijk verlies je die bijbehorende vaardigheid. Dat doet wat met je zelfbeeld. Daarom houden we met de bewoners het huishouden draaiend. Samen de was opvouwen bijvoorbeeld, of aardappels schillen voor het eten. Net wat iemand leuk vindt. Belangrijk is dat de bewoners een fijne dag hebben en de regie kunnen blijven voeren over hun eigen leven. Juist de huiselijkheid maakt ons een echt gezin. Een groot verschil met andere – veelal grotere – zorgorganisaties waar huishoudelijke taken vaak door externen geregeld worden.”
Op huisbezoek
Bea vervolgt: “Om iemand te kunnen activeren moet je diegene goed kennen. Daarom gaan we op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en leefgewoontes. En gaan altijd eerst op huisbezoek. Daar ervaren we de sfeer en wat het gevoel van thuiskomen is voor hen. Zo had mevrouw Blankenspoor een prachtige tuin. Duidelijk iets wat belangrijk voor haar is. Ook stond er een piano in huis. Zo’n piano hebben we hier ook. Evenals bepaalde bloemen die in haar tuin stonden. Allemaal onderwerpen die helpen bij het thuis laten voelen in onze zorgvilla. Voorkennis om iemand op het gemak te stellen. Wanneer iemand inhuist, investeren we verder in de vertrouwensband. Naasten hebben hierin ook een belangrijke rol. Door al deze informatie ontstaat er een levensverhaal en een beeld van iemand. Wat de wensen, behoeften en passies zijn, en hoe je de bewoner kunt activeren. Het kan al een manier van benaderen zijn die het verschil maakt. Soms heeft mevrouw een moeilijke dag; niet lang geleden is ze haar man verloren. Ze komt dan moeilijk haar bed uit. Als ik zeg dat de koffie klaar staat, dan zal ze niet snel komen. Maar wanneer ik zeg dat ik het fijn zou vinden om met haar een kopje koffie te drinken, wilt ze dit wel graag.”
Persoonlijke activiteiten
Belangrijk in Villa de Horsting zijn de activiteiten die met veel liefde worden georganiseerd. Mevrouw Blankenspoor: “ik doe altijd mee: knutselen, muziek of bingo, en vooral bloemschikken vind ik leuk. Laatst hadden we een zomerweekend, waarbij een Kampeer Club in de tuin heeft gekampeerd. Eerst vond ik het even spannend, maar het geeft ook rijkere blikken. Het was hartstikke leuk. Ze hebben zelfs heerlijk voor ons gekookt en de laatste dag waren ook alle eerste contactpersonen uitgenodigd.”
Bea: “Een keer per maand gaan we ook op pad naar Onvergetelijk CODA, waar we in alle rust de tentoonstellingen kunnen bezoeken. Maar de activiteiten kunnen ook persoonlijker zijn. Mevrouw bezoekt bijvoorbeeld graag de kerk. De ene keer wordt ze hiervoor door vrienden opgehaald, de andere keer nemen wij haar mee. Of samen een rondje op de duofiets langs alle huizen waar ze heeft gewoond. We sluiten zoveel mogelijk aan bij wat de bewoners belangrijk vinden. Want elke dag geluksmomentjes creëren, is het mooiste wat er is.”
Sfeer proeven bij Villa de Horsting?
Plan een rondleiding. Er is dan volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen.
Meer informatie over Villa de Horsting vindt u hier.