Een mix van oud en nieuw: dat is terug te vinden in deze statige zorgvilla waar ouderen met dementie fijn en waardig wonen. Het oude gebouw, dat hier sinds 1863 staat, is geheel opnieuw opgetrokken en door middel van een prachtige aanbouw verbonden met een eigentijds nieuw gedeelte. Samen goed voor onder andere 30 appartementen en een ruime eet- en woonkamer als hart van het huis. Hier ontmoeten we 86-jarige bewoonster Annette Royaards. Een wereldvrouw en getalenteerd pianiste, die onder andere heeft gestudeerd in Italië. Samen met haar dochter vertelt zij over haar boeiende leven en waarom het nu zo fijn wonen is in Villa Nuova in Vorden.
Studeren aan het conservatorium en in Italië
Toen mevrouw Royaards 3 jaar was kon ze de muzieknoten al lezen. “Ik hoefde het stuk maar te horen, of ik kon zowel de hoofdlijn met de ene als de harmonie met de andere hand spelen.” Een groot talent, dat herkend werd door de toenmalige directeur van het conservatorium. Geen eindexamen gymnasium, maar daar verder studeren aan het conservatorium. Maar liefst zes jaar, met als mooi hoogtepunt het winnen van het prestigieuze Elisabeth Concours. Hierdoor kon ze twee jaar in Rome studeren. Een wereldvrouw, want in die tijd als vrouw alleen in Italië was buitengewoon.
Menig concert heeft ze gegeven. “Maar om op dat niveau te presteren geeft ook erg veel stress. Om meer thuis te kunnen zijn bij mijn kinderen en man, die ook een drukke baan had, ben ik gestopt. Ik heb toen vijftien jaar in het bestuur van het Koninklijk Concertgebouw en -orkest gezeten, en ben pianoles gaan geven aan kinderen. Later werd dit bijles. Eerst vooral in de vakken van de middelbare school, maar later hielp ik mijn kinderen en ook mijn neven en nichten met hun vervolgopleidingen.” Haar dochter Wiene grapt: “Eigenlijk is ze daardoor ook afgestudeerd in rechten.”
Van Amsterdam naar Vorden
Haar verdere leven heeft ze voornamelijk in Amsterdam gewoond. Daar is pas verandering in gekomen toen haar man overleed en ze steeds meer hulp nodig had. Haar zoon woont in Frankrijk, haar dochter in Almen en haar broer is lange tijd burgemeester van Vorden geweest. Een logische stap om deze kant op te komen, maar geen gemakkelijke. Een tijd heeft ze alleen gewoond, maar toen dat echt niet meer ging is ze bij Villa Nuova ingehuisd. Een hele stap, want als je altijd zo zelfstandig bent geweest is hulp accepteren moeilijk.
Persoonlijke aandacht
Wiene vertelt: “Mijn moeder kon al eerder bij een aantal zorgorganisaties terecht, maar dat voelde niet goed. Er was een te strakke dagindeling, waarbij vooral het ritme van de zorginstelling wordt gevolgd. Dat past niet bij mijn moeder. Na het kennismakingsgesprek met locatiemanager Ineke Dorland wist ik het meteen. Hier zit mijn moeder op haar plek.” En hier heeft ze geen dag spijt van gehad. “Toen mijn moeder in Villa Nuova kwam wonen wilde ze eigenlijk alleen maar in haar appartement zijn en moest ze weinig van het zorgpersoneel weten. Maar nu, een paar maanden later, is ze juist vaak te vinden in de gezamenlijke woonkamer. Mijn moeder vindt het heerlijk om de omgeving in haar op te nemen. En ook het contact met haar medebewoners begint zij steeds meer te waarderen.
Familie wordt ontzorgd
Naast de persoonlijke zorg die wordt geboden door een professioneel zorgteam, wordt familie ook nauw betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Zo kunnen zij in een digitaal dossier lezen wat hun naaste allemaal meemaakt. Wiene: “Ik kom zo’n vier á vijf keer in de week langs. Vroeger moest ik dan allemaal dingen regelen, maar nu kunnen we eindelijk weer écht samen tijd doorbrengen. Ik word ontzorgd; super waardevol. Mijn moeder is hier enorm opgeleefd.” Door een fysieke aandoening kon ze een tijd niet meer lopen, maar door veel oefening en de juiste medicatie lukt dit nu weer regelmatig. Mevrouw Royaards vult aan: “Iedereen is hier zó lief. En ik kan eindelijk weer denken. Het gevoel van watten in mijn hoofd is veel minder geworden.”
Persoonsgerichte zorg
Locatiemanager Ineke Dorland erkent die persoonlijke aandacht. “Dit komt onder andere door de psychobiografische zorg die we bieden. We gaan op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoners, en leggen dit vast in levensboeken. De bewoner, familie, onze medewerkers; iedereen kan daar in schrijven. Ook komen we altijd eerst bij de mensen thuis. Daar bespreken we de gewoontes en rituelen. Zo ontstaat er een levensverhaal en een duidelijk beeld van de bewoner. Slaapt iemand graag uit? Geen probleem. Iedere middag een rondje lopen? Dan doen we dat. We bewegen veel, we ondernemen én we activeren. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij wat onze bewoners belangrijk vinden, ook met onze activiteiten. Vaak gaat het om kleine dingen: willen bidden voor het eten, of de pyjama strijken voordat deze aankan. Maar juist die kleine dingen zijn zo belangrijk om rekening mee te houden.”
En pianomuziek? Mevrouw kan door haar aandoening helaas niet meer spelen, maar haar kleinzoon heeft veel van haar talent geërfd. In de gezamenlijke woonkamer staat een vleugel, waardoor niet alleen zij, maar ook de andere bewoners kunnen genieten van prachtig pianospel.
Sfeer proeven?
Een nieuw thuis kiezen kan best een lastige zoektocht zijn. Stepping Stones helpt u daar graag bij, door vragen te beantwoorden en persoonlijk advies te geven. En misschien nog wel belangrijker: door sfeer te laten proeven en te luisteren naar uw verhaal. U bent van harte welkom voor een kennismaking en rondleiding bij Villa Nuova.
Plan een rondleiding of schrijf in voor de open dag op zaterdag 30 september.
085 – 808 7010
info@steppingstones.nl
Meer informatie over de zorgvilla vindt u hier.